دوره 8، شماره 31 - ( فصل نامة علمی‌پژوهشی « عرفانیات در ادب فارسی» 1396 )                   جلد 8 شماره 31 صفحات 89-69 | برگشت به فهرست نسخه ها

edalatpoor H. Idealism in Sufism. عرفانیات در ادب فارسی 2017; 8 (31) :69-89
عدالت پور هادی. ایده آلیسم در تصوف. فصل‌نامه علمی عرفانیات در ادب فارسی. 1396; 8 (31) :69-89

دانشجوی دکتری، دانشگاه فردوسی مشهد ، hadiedalatpoor@yahoo.com

جهان بینی صوفیانه- در همه نحله ها و فرق اهل تصوف- رنگی از ایده آلیسم و آرمان گرایی دارد؛ بدین معنی که تخیل و جنب ههای احساسی و عاطفی بیش از واقع­ گرایی و عقل و منطق و تجربه، بر مبانی و اصول اعتقادی و اهداف آن حکمفرماست. بسیاری از مبانی و اصول و دیدگاه های ایده آلیست ها را می توان در تصوف جستجو کرد؛ برخی از مفاهیم و نظریات و مضامین تصوف با مفاهیم و دیدگاه های ایده آلیستی مطابقت دارند؛ علاوه بر طرز تفکر ایده آلیستی، صوفیه برای بیان مفاهیم اید ه آلیستی از تعبیرات و تصویر آفرینی های خاصی استفاده کرده اند. در این مقاله به بیان برخی از مفاهیم و دیدگا ههای مکتب ایده آلیسم و ایده آلیست ها در عرفان و تصوف و نیز روش های ایده آلیستی در زبان تصوف می پردازیم و نشان داده می شود که ایده آلیست ها و متصوفه به نحوی بر یکدیگر تأثیر گذاشته اند و از اندیشه های یکدیگر بهره جسته اند.

دریافت: 1396/3/3 | پذیرش: 1396/5/2 | انتشار: 1396/7/1