دوره 10، شماره 39 - ( 10-1398 )                   جلد 10 شماره 39 صفحات 114-95 | برگشت به فهرست نسخه ها

mobarak V, yosefi S. Explaining the position of the mystical dance in ideasand the poems of Khaghani. عرفانیات در ادب فارسی 2019; 10 (39) :95-114
مبارک وحید، یوسفی سحر. تبیین جایگاه سماع در اشعار و اندیشۀ خاقانی. فصل‌نامه علمی عرفانیات در ادب فارسی. 1398; 10 (39) :95-114

1- دانشگاه رازی کرمانشاه - گروه زبان و ادبیات فارسی ، vahid_mobarak@yahoo.com
2- دانشگاه رازی کرمانشاه
سماع، از اصطلاحات برجسته در ادبیات صوفیانه است. این واژه پیش از ادب عرفانی، در ادب غنایی هم جایگاه خود را دارد. از آنجا که این واژه، هم متون غنایی و هم در ادب عرفانی نمود دارد، بررسی بار معنایی­اش، می­تواند میزانی برای سنجش جهان­بینی آفرینندگان آثار ادبی باشد. این جُستار به­شیوۀ توصیفی- تحلیلی، بار مفهومی سماع را در دیوان اشعار خاقانی بررسی کرده است. یافته­ها نشان می­دهد که سماع در بافت معنای دیوان اشعار خاقانی، همواره، معنا و مفهوم یکسانی ندارد. کاربرد این اصطلاحات عرفانی ناشی از گستردگی دانش سراینده است. پیوند ناگسستنی شاعر با طبیعت و علاقه­اش به توصیف پدیده­ها در تصویرسازی­، جایگاهی درهم­تنیده با طبیعت از این واژه ساخته است، از سویی، عرفان خاقانی، عرفانی زاهدانه است که از شور عرفان عملی ناب به­دور است؛ بنابراین واژۀ سماع با گسترۀ معنایی وسیع­اش، در شعر و اندیشۀ خاقانی، بیشتر، در خدمت اندیشه­های غنایی اوست تا اندیشه­های عرفانی­اش.

واژه‌های کلیدی: خاقانی، غنا، سماع، زهد- عرفان، طبیعت گرایی.
دریافت: 1397/11/12 | پذیرش: 1398/2/22 | انتشار: 1398/10/22