دوره 12، شماره 48 - ( 12-1400 )                   جلد 12 شماره 48 صفحات 236-208 | برگشت به فهرست نسخه ها

Niazkar F, Hamidi M. Investigation and analysis of freedom in Attar Neishabouri's poems. عرفانیات در ادب فارسی 2022; 12 (48) : 8
نیازکار فرح، حمیدی محمد. نمود آزادگی در اشعار عطّار نیشابوری. فصل‌نامه علمی عرفانیات در ادب فارسی. 1400; 12 (48) :208-236

1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت ، Fniaz2000@yahoo.com
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز
اشعار عطّار نیشابوری سرشار از مفاهیم انسان دوستی است، مفاهیمی که در عرفان و اخلاق ایرانی و اسلامی، تاریخی قابل تأمل دارد. او با درک هوشمندانه اصول اخلاقی و تطبیق این امور با مناسبات زندگانی عصر خویش، برجسته­ترین عارفی است که به آزادی انسان پایبند بوده و به تبیین و توصیه آن پرداخته است. انسان آزاده‌ای که آزادگی در اشعارش، مفهومی گسترده و گسترهای فراگیر داشته و با مفاهیمی چون عشق، ملامت، نقد­پذیری و ستایش دیوانگان که به نوعی بیانگر روح آزاداندیش و نگرش وی به این موضوع بوده، درهم تنیده است. بی‌تردید، در نگاه ژرف وی به این امر، برگزینش زهد و گریز از دنیا در جهت کسب آزادی و آزادمنشی، شاخصی مهم تلقی می‌شود؛ چنان ­که رسیدن به مقام قرب الهی را بندگی خالص و آزادگی روح انسان برمی‌شمارد و تحقق این امر را از طریق تربیت نفس برای ترک دنیا و پرهیز از علایق دنیوی و کسب فضائل اخلاقی و عاشق زیستن میسر می‌داند. این پژوهش، کوششی است برای تبیین نمود آزادگی در اشعار عطّار نیشابوری و به روش تحلیلی-توصیفی و با رویکرد تحلیل محتوا انجام شده است.

دریافت: 1402/10/24 | پذیرش: 1402/11/3 | انتشار: 1402/12/11