دوره 6، شماره 24 - ( فصل نامه ی علمی پژوهشی«عرفانیات در ادب فارسی» 1394 )                   جلد 6 شماره 24 صفحات 72-51 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sanchooli A, keychi Z. The Conscious and Unconscious Speech in the Words of Sheikh Abul Hasan khareghani. عرفانیات در ادب فارسی 2015; 6 (24) :51-72
سنچولی احمد، کیچی زهرا. کلام متمکّن و کلام مغلوب در سخنان شیخ ابوالحسن خرقانی. فصل‌نامه علمی عرفانیات در ادب فارسی. 1394; 6 (24) :51-72

1- ، ah_sanchooli@yahoo.com

در یک تقسیم‌بندی نوین، سخن منثور صوفیانه به دو گونه متمکّن و مغلوب تقسیم شده که تنها شباهت این دو گونه کلام، داشتن زمینۀ عرفانی است. قلمرو دانش رسمی و علم اصطلاحی صوفیان که آموختنی و حاصل دانش قراردادی آن‌ها می‌باشد، کلام متمکّن و قلمرو تجربه‌های شهودی و دریافت‌های درونی که مولود معرفت شخصی و بی‌خویش‌نویسی و نگارش خودکار می‎باشد، کلام مغلوب نامیده می‌شود. شیخ ابوالحسن­خرقانی، عارف آزاد اندیش ایرانی در اواخر قرن چهارم و اوایل قرن پنجم هجری از جمله اولین مغلوب‌کلامان عرصه ادبیات صوفیانه است که در این پژوهش سخنان و گفته‌های بر جای ‌مانده از وی در کتاب نورالعلوم و سایر کتب صوفیه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است و ویژگی‌های کلام مغلوب در قالب: دریافت شخصی، فعل نگارش (بی‌خویش‌نویسی)، تناقض‌گویی، ایدئولوژی و قطب استعاری زبان بررسی می‌گردد. نتیجه این نوشتار نشان از آن دارد که سخنان شیخ ابوالحسن خرقانی در دسته آثار مغلوب نثر صوفیانه فارسی قرار می‌گیرد.

دریافت: 1395/4/26 | پذیرش: 1395/4/26 | انتشار: 1395/4/26