دوره 10، شماره 39 - ( 10-1398 )                   جلد 10 شماره 39 صفحات 94-75 | برگشت به فهرست نسخه ها

Baghinejad A, Heshmat najaf abad B. Surrealistic Subjectivity and lingual in Tamhidat e Eynolghozat. عرفانیات در ادب فارسی 2019; 10 (39) :75-94
باقی نژاد عباس، حشمت نجف آباد بابک. ذهنیت و زبانِ سورئال در تمهیدات عین‌القضات. فصل‌نامه علمی عرفانیات در ادب فارسی. 1398; 10 (39) :75-94

1- دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه ، b_heshmat@yahoo.com
«تمهیداتِ» عین­القضات همدانی که از آثار و متونِ معتبر صوفیه به شمار می­آید، افزون بر اعتبارِ عرفانی و معنوی، دارای ارزش­های زیباشناختی، بیانی و زبانیِ ویژه است. نویسندۀ این کتاب از شگردهای خاصی استفاده نموده تا بتواند آموزه­های معنوی خویش را که عمدتاً ماهیتی نامتعارف دارند، به مخاطبانش منتقل سازد. او در جهتِبازگویی تجربه­های روحی، تبیینِ افکار­ و روایتِ الهامات و واقعاتِ خویش از شیوه­ها و شگردهایی سود برده که با رویکردِ سورئالیست­ها همسانی دارد. از این روی تجلی و نمودِ برخی مولفه­های سورئالیسم در متن «تمهیدات» قابل مشاهده است که موضوع بحث و تحلیل این مقاله است. این مولفه­ها شاملِ «شیوۀ بیانِ نقیضی»، «لحظۀ شگفت»، «خواب و رویا»، «طنز و مطایبه» و «عین و ذهن» است. عین­القضات با بهره­مندی از «شیوۀ بیانِ نقیضی» امکانی برای عدول از معهودات و ارایۀ ترسیمِ تازه و متفاوتی از واقعیت را فراهم می­آورد؛ «لحظۀ شگفت» یا «لحظۀ سورئالیستی» زمانی در «تمهیدات» نمود می­یابد که وی قصد می­کند چگونگی فاصله­گرفتنِ ذهن را از حوزه­های شناخته شده، نشان دهد و به موازات آن، درکِ رخدادهای شگفت و نامتعارف را بر مخاطب میسر سازد؛ او با «خواب و رویا»، زمینۀ بیان چندوچونِ تجربه­های انحصاری و در عین حال باطنی و  شهودی خویش را فراهم می­کند؛از طریق «طنز و مطایبه» مجالی می­آفریند تا تفسیر خلاقانه و مطایبه­آمیز از مفاهیم به دست دهد تا موجب تأمل مخاطب در آن­ها شود و «عین و ذهن» در «تمهیدات»، زمانی تجلی می­یابد که عین­القضات می­خواهد دریافت­های ذهنی و درونی خود را با استفاده از عناصر بیرونی، ملموس و قابل فهم سازد.
دریافت: 1397/11/2 | پذیرش: 1398/10/22 | انتشار: 1398/10/22