دوره 11، شماره 45 - ( 12-1399 )                   جلد 11 شماره 45 صفحات 142-116 | برگشت به فهرست نسخه ها

omidi N, Razaghpour M, Moradi S. Investigating the Position of Reason in the Method of Mystical and Philosophical Knowledge from the Perspective of Rumi and Ibn Sina. عرفانیات در ادب فارسی 2021; 11 (45) :116-142
امیدی نسرین، رزاق پور مرتضی، مرادی سیاوش. بررسی جایگاه عقل در روش معرفت عرفانی و فلسفی از منظر مولانا و ابن‌سینا. فصل‌نامه علمی عرفانیات در ادب فارسی. 1399; 11 (45) :116-142

1- دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، ایران.
2- استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، ایران.
     عقل یکی از منابع معرفتی در وجود آدمی و از قوای انسانی است که سبب تمایز میان خیر و شر یا حق و باطل می‌شود. همین امر دانشمندان و عارفان بسیاری را به تأمّل و پرداختن به این مقوله واداشته است و ابنسینا و مولانا از این جمله­اند. هدف این پژوهش، بررسی ماهیّت عقل، ارتباط آن با عشق و دین، عوامل و موانع رسیدن به کمال عقل و در نهایت پی بردن به وجوه افتراق و اشتراک آن در اندیشۀ استاد فلسفه یعنی ابن‌سینا و استاد عشق یعنی مولاناست. حاصل این جستار که به شیوۀ توصیفی- تحلیلی و بر مبنای مطالعات کتابخانه‌ای انجام شده، بیانگر این است که اختلاف میان ابن‌سینا و مولوی در مبحث عقل، بیش از اشتراکات­شان است و این بدان دلیل است که استاد فلسفه، عقل را عقل فعّال می‌داند و به عنوان یکی از قوای انسانی و نفسانی بدان می‌نگرد، ولی استاد عشق آن را نخستین آفریده حق تعالی و قلب آدمی را سرچشمۀ آن می‌داند.
دریافت: 1399/8/23 | پذیرش: 1399/10/17 | انتشار: 1399/12/20