دوره 11، شماره 42 - ( 2-1399 )                   جلد 11 شماره 42 صفحات 39-13 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hosseini M, rezaee F. The flow of mystical interpretations from the first interpretations to the interpretation of Abdul Razzaq Kashani based on the “Royat”verse. عرفانیات در ادب فارسی 2020; 11 (42) :13-39
حسینی مریم، رضایی فاطمه. جریان شناسی تفاسیر عرفانی از نخستین تفاسیر تا تفسیر عبدالرزاق کاشانی بر اساس آیۀ رؤیت. فصل‌نامه علمی عرفانیات در ادب فارسی. 1399; 11 (42) :13-39

1- دانشگاه الزهراء ، drhoseini@yahoo.com
2- دانشگاه الزهراء
     از دیرباز تا کنون قرآن در مرکز توجه مفسّران بسیاری از فقیه و متکلم و فیلسوف و محدّث بوده و هر یک بنابر آبشخور فکری خود، تأویلی از آیات آن به دست داده­اند؛ اما صوفیه و عرفا با تکیه بر کشف و شهود و معرفت خاص خود و با روشی متفاوت از دیگر مفسّران، قرآن را تفسیر کرده­اند. در نگاه کلی به سیر این تفاسیر از نخستین ادوار تا دورههای بعد، متوجه شباهت­ها و تفاوت هایی در شیوۀ تفسیری قرآن می­شویم. نویسندگان در این مقاله به منظور پی بردن به وجوه مشترک و متفاوت تفاسیر مورد نظر و روشن ساختن جریان شناسی آن‌ها­، آیۀ رؤیت(143 اعراف)  را که در اغلب پژوهش ها و تفاسیر قرآنی، اساس واقع شده، مبنای پژوهش خود قرار داده اند . در این تحقیق با تکیه بر آیۀ رؤیت، سیر تطوّر 6 تفسیر عرفانی شامل: تفسیر منسوب به امام صادق، حقایق التفسیر سلمی، لطایف الاشارات قشیری، کشف‌الاسرار میبدی، عرائس البیان روزبهان بقلی و تأویلات القرآن عبدالرزاق کاشانی  مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می­دهد، همواره سیر این تفاسیر از سادگی به دشواری و از شیوۀ روایی به تأویل و رمز حرکت داشته است.
دریافت: 1399/1/29 | پذیرش: 1399/8/7 | انتشار: 1400/2/15