دوره 11، شماره 42 - ( 2-1399 )                   جلد 11 شماره 42 صفحات 168-153 | برگشت به فهرست نسخه ها

tajik kord M, Rahimian S. Comparing the Pilgrim’s Progress in the Worldviews of Mir Seyed Ali Hamedani and Seyed Haidar Amoli. عرفانیات در ادب فارسی 2020; 11 (42) :153-168
تاجیک کرد مهری، رحیمیان سعید. مقایسۀ سلوک عرفانی میر سیدعلی همدانی و سید حیدر آملی. فصل‌نامه علمی عرفانیات در ادب فارسی. 1399; 11 (42) :153-168

1- دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی، ، me.tajik@hotmail.com
2- دانشگاه شیراز
     از دیرباز سیر و سلوک عرفانی جایگاهی اساسی در شناخت حق تعالی داشته و تلقی سالک از ماهیت سیر و سلوک در مسیر عملی آن، نقش بنیادینی دارد. برای دستیابی به این مهم، عرفا روش‌های متعددی چون «معرفه‌النفس»، «ریاضت» و «عشق و محبت به خدا» را برگزیده‌اند. نویسندگان این مقاله بر آن هستند تا به بررسی نحوۀ سیر و سلوک دو عارف بزرگ شیعی بپردازد. سیدحیدر آملی به تبعیت از ابن‌عربی، روش «معرفه‌النفس» را برگزیده و در نتیجه پیمودن مسیر «تقوی» و مراتب آن و در نهایت رسیدن به «حق الیقین» و مشاهده عالم غیب را اساس معرفت می‌داند؛ درحالی‌که میر سیدعلی همدانی که پیرو طریقت کبرویه و شطّار است، شیوۀ «عشق و دلدادگی» را در سیر و سلوک برگزیده و نهایت وصول به حق را، به صورت فنای محب در محبوب و بقای به او و اتحاد عاشق با معشوق و طی کردن مراتب عشق و محبت معرفی می‌کند. اگرچه در نهایت هر دو مسیر یکی است و هر دو عارف به سیر محب و محبوبی قائل‌اند.
دریافت: 1399/2/23 | پذیرش: 1399/7/20 | انتشار: 1400/2/15