دوره 11، شماره 42 - ( 2-1399 )                   جلد 11 شماره 42 صفحات 92-68 | برگشت به فهرست نسخه ها

pazoki M, Asad-alahi K, Nikouei A, Hashempour Sobhani T. A study of the various aspects of mysticism in Attar's Seven Cities of Love. عرفانیات در ادب فارسی 2020; 11 (42) :68-92
پازوکی معصومه، اسدالهی خدابخش، نیکویی علیرضا، هاشم پورسبحانی توفیق. بررسی و تحلیل وجوه متنوع عرفان در «هفت‌ شهر عشق» عطار. فصل‌نامه علمی عرفانیات در ادب فارسی. 1399; 11 (42) :68-92

1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد خلخال. ، masoumeh pazoki masoumehpazoki5@gmail.com
2- دانشگاه محقق اردبیلی.
3- دانشگاه گیلان
4- دانشگاه پیام نور،
     در سده‌های بعد از اسلام و به خصوص بعد از حمله مغول، نوعی از عبادت به شکل گوشه‌نشینی و به نام تصوف و عرفان، شکل گرفت که ساختارهای دیگر فرهنگ ایران از جمله ادبیات را تحت‌الشعاع خود قرار داد. عرفان دارای مراحل و درجاتی است که سالک راه حق باید آنها را طی کند. ادبای زیادی از جمله مولوی، سنایی، جامی و عطار، آثار ادبی خود را به بازگویی این مراحل و درجات اختصاص داده‌اند. در این بین عطار به عنوان پرچم‌دار ادبیات عرفانی، سرمشق شاعران و نویسندگان پس از خود شد. به طور ویژه در قرن ششم و هفتم سنت عزلت‌نشینی در کنج خانقاه‌، سرپناه قشرهای بسیاری از مردم شد و رفتهرفته همین سنت، باعث آفرینش و استواری ادبیات عرفانی گردید. عطار یکی از مهم‌ترین ادبای عرصه عرفان است که در منظومۀ منطق الطیر عصاره‌ی اندیشه عرفانی خویش را بازتاب داده است، او نگاهی خاص به مراحل و منازل سلوک داشته و ما در این مقاله قصد بررسی مراحل و منازل سلوک از نظر وی را داریم.
دریافت: 1398/12/11 | پذیرش: 1399/2/11 | انتشار: 1400/2/15