دوره 11، شماره 45 - ( 12-1399 )                   جلد 11 شماره 45 صفحات 72-42 | برگشت به فهرست نسخه ها

pourmoosa M Y, karimpasandi K. Mystical-Psychological Analysis of Human Mental Confrontations in Feyz Kashani's Poetry. عرفانیات در ادب فارسی 2021; 11 (45) :42-72
پورموسی محمدیوسف، کریم پسندی کورس. تحلیل‌ عرفانی-روانشناختی تقابل‌های ذهنی در شعر فیض کاشانی. فصل‌نامه علمی عرفانیات در ادب فارسی. 1399; 11 (45) :42-72

1- دانش آموختۀ دکتری زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس، ایران.
2- استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد چالوس، ایران. ، karimpasandi@iauc.ac.ir
       بن­‌مایۀ هستی آدمی بر اساس تقابل­های دو وجهی ساحت بیرونی و درونی او است و مهم­ترین کارکرد ذهن آدمی محسوب می­شود و همان است که ابعاد متناقض وجود انسان و هستی را نمایان میسازد. فیض کاشانی از یک سو تحت­تأثیر آموزه‌های قرآنی و تعالیم اسلامی و از دیگر سو تحت تأثیر تفکرات فلسفی و کلامی عصر خویش قرار دارد. وی با درآمیختن بن­مایه­های علمی با مبانی معرفتی و کشف و شهودی، گویی به سخنانی تازه و بدیع در واکاوی لایه­های پیدا و روان­کاوی لایههای پنهان آدمی می‌پردازد. کشف مبانی روانشناختی و جنبه­های پنهان آدمی در لایه­های اشعار این شاعر به روشن شدن بینش او در زمینه تقابل­های دوگانه انسان کمک می­کند. با توجه به این ضرورت و اهمیت، نویسندگان این پژوهش، نخست به بررسی جایگاه انسان و ارتباط او با عالم لایزال الهی می‌پردازند؛ سپس جنبه‌های متناقض وجود آدمی را در شعر فیض کاشانی بر اساس مؤلفه­هایی همچون درد و لذت، جبر و اختیار، شک و یقین و... با رویکرد عرفانی- روان­شناختی مورد بررسی و تحلیل قرار می‌دهند. از این پژوهش درمی‌یابیم عرفان که سرچشمۀ تعادل و تکامل و به مثابۀ علم روان­شناسی در دورۀ معاصر است، به شعر و اندیشۀ فیض کاشانی استواری و ثبات خاصی بخشیده است.
دریافت: 1399/12/20 | پذیرش: 1400/2/20 | انتشار: 1399/12/20