دوره 12، شماره 46 - ( 1-1400 )                   جلد 12 شماره 46 صفحات 93-63 | برگشت به فهرست نسخه ها

Download citation:
Send citation to:

Modir A, Shahbadizadeh M, Mehraban J. Comparative functions of the story of creation in mythological, religious and mystical sources. عرفانیات در ادب فارسی 2021; 12 (46) :63-93
URL: http://erfaniyat.iauh.ac.ir/article-1-635-fa.html
مدیر احمد، شاه بدیع زاده محمد، مهربان جواد. کارکردهای تطبیقی داستان آفرینش در منابع اسطوره ای، دینی و عرفانی. فصل‌نامه علمی عرفانیات در ادب فارسی. 1400; 12 (46) :63-93

URL: http://erfaniyat.iauh.ac.ir/article-1-635-fa.html

1- دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران. ، ahmadmodir49@gmail.com
2- استادیار زبان و ادبیات فارسی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران.
3- دانشیار زبان و ادبیات فارسی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران.
چکیده:   (593 مشاهده)
     اسطوره به عنوان شیوه خاصی از تفسیر و ادراک آفرینش، پاسخگوی بسیاری از پرسشها درباره هستی است. چه تلاش آدمی همواره بر آن بوده است تا خود و جهانی را که در آن زندگی میکند، بشناسد. بدین‌روی، یکی از بنیادیترین کاوشهای ذهنی بشر از دیرباز، دست یافتن به رازهای سربسته و ناگشوده آفرینش بوده است. از آنجا که اسطوره، داستان رسیدن به حقیقت و هدایتگر ما به سوی ژرفترین توانمندی‌‌های دینی و معنوی و عرفان شیوهای از رسیدن به حق، براساس ریاضت، پاکدامنی و پارسایی است، اسطوره با باورهای دینی و عرفانی پیوندی دیرینه دارد و عمده باورهای اسطورهای، سرشار از مضمونهای ژرف حکمی، اخلاقی و عرفانی است. این پژوهش بر آن است تا با توجه به جایگاه و اهمیت هستیشناسی در باورهای اسطورهای، دینی و عرفانی، به بررسی و تحلیل داستان آفرینش در اسطورههای ملتها، ایران باستان، شاهنامه و متون دینی و عرفانی بپردازد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان میدهد که داستان آفرینش به شکلهای گوناگون و شگفتی در باورهای اسطورهای، دینی و عرفانی، بازتاب یافته است. یک روایت اصلی نیز درباره فرایند آفرینش نخستین انسان از خاک و دمیده شدن روح خدایی در جسم او وجود دارد که تقریباً در همه منابع یادشده مشترک است. روش انجام کار در این پژوهش، کتابخانهای و مبتنی بر تطبیق، مقایسه و تحلیل است.
واژه‌های کلیدی: داستان آفرینش، اسطوره، دین، عرفان.
متن کامل [PDF 383 kb]   (131 دریافت)
دریافت: 1400/11/21 | پذیرش: 1400/5/20 | انتشار: 1400/1/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

بازنشر اطلاعات

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه عرفانیات در ادب فارسی می باشد.