دوره 12، شماره 48 - ( 12-1400 )                   جلد 12 شماره 48 صفحات 96-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

ghasemi S, mahmoodtaghipoorbadr M. Study of Hermetic elements in the three mystical books of Hadiqat-Al-Haqiqah, Mantiq-Al-Tayr and Masnavid. عرفانیات در ادب فارسی 2022; 12 (48) : 3
قاسمی شهین، تقی پوربدر محمود. بررسی بن مایه‌های هرمسی در سه قلۀ عرفانی حدیقه‌الحقیقه، منطق‌الطیر و مثنوی. فصل‌نامه علمی عرفانیات در ادب فارسی. 1400; 12 (48) :73-96

1- ، sh.ghasemi158@yahoo.com
هرمس(هرمتیسم) فلسفه و مذهبی است که بر اساس نوشته‌های هرمس «تریسمجستوس» ایجاد شده‌بود. ایده‎‌های ‌هرمس از قبیل روش‌های کنترل‌طبیعت، تأثیرگذاری بر ستارگان و نیرو‌های طبیعی بوده و این عامل، جلب توجه دانشمندان را به سحر، در ایجاد جنبه‌های عملی (هرمس) سبب گردیده‌بود. عدم هرگونه امتیاز بین صفات و اسماء در ذات باری‌تعالی از جمله مشارب فکری هرمس به‌شمار می‌آید. این پژوهش بن‌مایه‌های هرمسی مانند: تجلّی، کیمیا، استحاله و... را در حدیقه الحقیقه‌سنایی، منطق الطیر عطار و مثنوی معنوی مورد بررسی قرار داده است. پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی و کتابخانه‌ای می­باشد. یافته‌های پژوهش نشان داد که اندیشه‌های هرمسی در آثار مذکور وجود دارد و مضامینی چون: خویشتن‌نگری، ابن­الوقت بودن، مرگ قبل از مرگ، حراست از میراث ایران باستان و... را شامل می‌شود. این ویژگی‌ها در تعامل با عرفان اسلامی، اعتلا، جذابت و روشنگری جامعه را به‌همراه دارد..
دریافت: 1402/3/8 | پذیرش: 1402/6/5 | انتشار: 1402/12/11