دوره 9، شماره 34 - ( فصل نامة « عرفانیات در ادب فارسی» بهار 1397 )                   جلد 9 شماره 34 صفحات 24-46 | برگشت به فهرست نسخه ها

najafi S, ahmadi oliaei S. Psychological analysis of manifestation of despair and despair in the poems of Kalim Kashani. عرفانیات در ادب فارسی 2018; 9 (34) :46-24
نجفی ساسان، احمدی علیایی سعید. تحلیل روانشناختی تجلّی یأس و ناامیدی در غزلیات کلیم کاشانی. فصل‌نامه علمی عرفانیات در ادب فارسی. 1397; 9 (34) :46-24

1- کارشناس ارشد رشته زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه ارومیه
2- کارشناس ارشد رشته پژوهش هنر، مدرس مدعو دانشگاه ارومیه ، Saeedahmadi1390@gmail.com
چکیده:   (2069 مشاهده)
یأس و ناامیدی از رایج­ترین مضامین آثار ادبی و هنری ادبیات جهان است. شعر فارسی خاصه سرودهای کلیم کاشانی از این قاعده مستثنا نیست. این پژوهش بر آن است تا از دیدگاه روانشناختی، براساس «نظریه ناامیدی افسردگی» آبرامسون و همکاران، و براساس روش تحلیلی، به تحلیل عوامل و مؤلفه های ناامیدی در غزلیات کلیم کاشانی بپردازد.  نتایج به دست آمده نشان از آن دارد: عوامل نومیدی، در اشعار کلیم عبارتند از: 1-  تجربیات تلخ و پرتشویش  2- کمبود عاطفی در زندگی کلیم که موجب بروز حس نومیدی در اشعار وی گشته است. با تأمل در غزلیات کلیم کاشانی این مولفه­­ها دیده شد: 1-منفی­نگری نسبت به خود، جهان و آینده. 2- احساس شکست. 3- نارضایتی از وضع موجود. 4- انزوا 5- مرگ دوستی 6- غم مفرط. براساس تحلیل­های انجام گرفته می­توان ادعا کرد که حس نومیدی در غزلیات کلیم کاشانی با دیدگاهی انسان­گرا که اغلب بدون پشتوانه­ی الهی است، همراه شده است و بیت­هایی که مضامین توکل یا امید به رحمت الهی را داشته باشد، به ندرت دیده می­شود.
واژه‌های کلیدی: کلیم کاشانی، روانشناسی، یأس، ناامیدی.
دریافت: 1396/8/13 | پذیرش: 1396/12/13 | انتشار: 1397/4/12