دوره 9، شماره 33 - ( فصل نامة « عرفانیات در ادب فارسی» 1396 )                   جلد 9 شماره 33 صفحات 159-138 | برگشت به فهرست نسخه ها

fathollahi A, makarem nejad H. Investigation Mystics’ view Points Towards Hadith Tafreqe (Division Hadith) With Particular Reference to Molavi. عرفانیات در ادب فارسی 2018; 9 (33) :138-159
فتح اللهی علی، مکارم نژاد حبیب. نگرش عرفا بر مضمون حدیث تفرقه با تأکید بر مولوی. فصل‌نامه علمی عرفانیات در ادب فارسی. 1396; 9 (33) :138-159

1- دانشیارگروه ادیان و عرفان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم‌آباد، خرم‌آباد، ایران. (نویسنده مسئول) ، ali fathollahi@yahoo.com
2- دانشجوی دکتری ادیان و عرفان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم‌آباد، خرم‌آباد، ایران.
در کتب ملل و نحل و مصادر روایی،حدیثی از پیامبر(ص) مبنی بر تشتّت دیدگاه، میان امت­های یهود، نصارا و اسلام موسوم به«حدیث تفرقه» یاد می­شود. عرفای مسلمان همچون دیگر اندیشه­ورزان، با ژرف­بینی دراین روایت، ضمن تبیین و تحلیل، آن را دستمایه دیدگاه تأویلگرایانه و گاه مبتنی بر تسامح دینی یا به عبارتی «فرامذهباندیشی» خود قرار دادهاند. در این میان مولوی بلخی(604-672) در دیوان شمس وکتاب مثنوی به طرح دیدگاه­های خویش در مواجهه با سایر ادیان و مذاهب پرداخته است. وی معانی متفاوتی را از تعبیر «هفتاد و دو»گانه پنداری اهل مذاهب طرح کرده، آن را بر سیاق مکتب عرفانی خویش تفسیر می­کند. این نوشتار با روش توصیفی و تحلیل محتوای متون مرتبط،نشان می­دهدکه برخی از عرفا با تسامح، هفتادودو مذهب را منازل راه خدا می دانند و قول به فرقه ناجیه را مغایر با رحمت واسعه الهی دانسته، برخی نیز انسان کامل و دیگران هم اهل بیت و اصحاب پیامبر را مصداق واقعی فرقه ناجیه پنداشته­اند.

دریافت: 1396/11/6 | پذیرش: 1396/12/12 | انتشار: 1397/1/20